sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Heppakirjoja 70- luvulta

Viime aikoina kyllä on tullut hankittua reilulla kädellä mm. lapsuuden Barbieita ja oheistavaroita mutta ne saa nyt odottaa vuoroaan (kuten niin moni muukin esittelyä odottava juttu). Nimittäin perjantaina paikalliselta hyväntekeväisyyskirpparilta löytyi kasa 70- luvun nuortenkirjoja. Seassa oli jonkun verran hevoskirjoja joita tottakai piti ostaa.

Melkeinpä kaikki minulla jo on noista ostoksista mutta huonokuntoisina, lähinnä kirjaston poistokirjoina.Nyt sitten sain uudet kappaleet lähes lukemattomina versioina eurolla kappale! Hyllyyn jäi vielä iso pino mm. Merri Vikin Lotta- kirjoja. Joku on tainnut urakalla siivota "arkistoja", aikaisemmin kun löysin 70- 80- lukujen taitteen Hevoshulluja sekä vuoden 1978 albumin aivan priimakuntoisena.


Yksi suurimmista suosikkikirjasarjoistani silloin nuorena hevoshulluna. Jennin kesäystävät olikin puuttunut kokoelmista, muut sain nyt korvattua hyväkuntoisilla kirjoilla.

Tätä sarjaa kirpparille jäi loput osat, ne minulla kun oli jo ihan hyväkuntoisina. Hyvin hämärästi muistan tästä tehdyn englantilaisen tv- sarjan Follyfoot joka täällä näytettiin nimellä Ratsutilan nuoret. Ja eikun Youtubesta katsomaan: Follyfoot

Jutta- sarjaa onkin tullut vastaan useinkin, siitä kun on otettu uusintapainoksia vielä 90- luvullakin. Nämä kirjat puuttui.

Englantilaisten kirjojen lisäksi löytyi sitten myös ruotsalaista tuotantoa, iki- ihania Bess kirjoja. Nämäkin kirjat oli jo hyllyssä mutta nyt sain vaan parempikuntoiset versiot.

Mustarastaat- sarjaan törmääkin harvemmin. Nytkin oli vain tämä yksi kirja.

Aikamoinen määrähän noita heppakirjoja sekä muita nuortenkirjoja on tullut säästettyä ja hankittua. Ovat oikein hyvää lukemista jos ja kun ei jaksa keskittyä mihinkään "vaativampaan" mutta kaipaa ajanvietettä. Kirppareilta ja jonkin verran esimerkiksi huuto. netistä noita puuttuvia kirjoja on tullut hankittua, harvemmin vaan enää tulee vastaan näin mahtavia löytöjä. Lähinnä vain Polluxin kirjoja tai Merja Jalon uutta tuotantoa.

Hevoskirjojen ohella silloin joskus hamalla 80- luvulla Kolme Etsivää- kirjat olivat minun suuri suosikkisarja jonka kirjoja tuli luettua yhä uudelleen ja uudelleen. Lähes koko suomennettu tuotanto on hyllyssä tallessa.

Jos näistä hevoskirjoista puhutaan minulla on yksi suuri haave: löytää jostain 80- luvun TV- sarja Moon Jumperin pohjalta kirjoitetut kirjat:  Moon Jumper .Ei ihan helppo juttu. Ja voi kun löytäisi tuon sarjankin jostain. Meillä OLI se nauhoitettuna kun se tuli n. 86-87 telkkarista (sekä Sky Channelilta että ihan Ylen esittämänä) mutta niiden päälle on jo aikoja sitten nauhoitettu jotain muuta. Välillä miettii että kuinkahan moni jolla tuo olisi ollut VHS: llä on vaan viskannut vanhanaikaiset nauhat roskiin "kun eihän näillä kukaan tee enää mitään". Ja jatketaan noista vanhoista VHS nauhoituksista. Monelle ne on vain vanhanaikaista romua mutta toiselle ne saattaa olla suurikin aarre. Itse kun en voi sietää että esim. Disneyn hahmot, Peppi, Smurffit, Kolme muskettikoiraa, jne.. puhuu suomea en ole noita DVD: inä hankkinut vaikka niitä saakin. Jonkun verran on tallessa omia vanhoja nauhoituksia jotka saa muutettua digitaliseen muotoon mutta olisin kyllä enemmän kuin onnellinen jos löytäisin "emme puhu suomea" versiot lopuistakin lapsuuden suosikeista. Vaikka sitten itse telkkarista nauhoitetut.

1 kommentti:

  1. Minäkin luin noita Jutta kirjoja. :D On tosi ärsyttävää että tietyt sarjat on nykyään kaikki "puhumme suomea". Olen ihan samaa mieltä että jotkut sarjat olivat vain parempia englanniksi. Sitä paitsi siinä oppi kielen samalla.

    VastaaPoista