perjantai 21. joulukuuta 2012

Kirpparilöytöjä 80- luvun alusta

Pikkuhiljaa kun on noita kotona vielä olevia leluja saanut tänne niin on ruvennut tulemaan lapsuudessa kirppareilta hankittuja lelujakin löytymään tänne esiteltäväksi. Itse olen käynyt kirppareilla, myyjäisissä, huutokaupoissa, jne..lapsesta asti äidin tai tädin kanssa. Äiti ja täti etsivät lähinnä astioita, itse ostelin leluja, kirjoja ja lehtiä ja sitten teini- iässä vaatteita, kasetteja/ levyjä ja muuta.

Vielä tuolloin 80- luvulla kirpparithan ei olleet mikään IN juttu. Kirppareita pitivät joko järjestöt kuten Pelastusarmeija tai sitten niitä järjestettiin myyjäisten yhteydessä joissa koululuokat, urheiluseurat ja yhdistykset keräsivät rahaa. Löytöjä teki helposti ja tavara oli halpaa, vanhaa käytettyä tavaraa kun pidettiin lähinnä roskana. Lapsuuden kaverin isä oli kuorma- autoilija ja hän vuokrasi siirtolavoja. Muutamankin kerran päästiin mukaan kaatopaikalle kun sinne vietiin kuormaa. Tuolloinhan sinne sai viedä ilmaiseksi tavaraa eikä ympärillä ollut aitaa tai ketään vahtimassa paikkaa joten sieltä myös pystyi ottamaan ihan vapaasti mitä halusi. Ette usko miten paljon hyväkuntoista tavaraa heitettiin tuolloin surutta pois. Keväisin kaupunki järjesti romunkeräystä hankkimalla siirtolavoja asutusalueille, meidänkin naapurustossa taisi olla kolme parhaimmillaan ja ne oli aina kukkuroillaan tavaraa. Ja me lapset tietenkin etsittiin sieltä "aarteita". Vihkoja, kirjoja, sarjakuvalehtiä, majoihin kalusteita, jne...löytyi. Mistään kierrätyksestä oltu kuultu mitään, samalle lavalle vaan vanhat vaatteet, kirjat, kalusteet, katkenneet sukset, polkupyöränraadot, oksat ja muu puutarhajäte.






Haitarikissa on ostettu paikallisella yläasteella joskus 80- luvun alussa järjestetyltä kirpparilta. Hintaa ei ole voinut olla montaa markkaa, varmaan ollut pennejä. Kissa on teipattu koska se oli jo ostettaessa pikkuisen halki ja on nyt sitten lopulta katkennut. Todella paljon leikitty ja pidetty lelu, oli leikeissä oikeana kissana ja pyörien ansioista sitä pystyy vielä taluttamaankin. Käsittääkseni kotimaista tuotantoa.

Nallekin on jostain kirpparilta. Reppana tarvitsee pesua, saumojen kokoon kursimista ja toisen silmän.

Ja lähestyvän joulun kunniaksi siskon yksi joululahja 80- luvun puolenvälin tienoilta.





Lumikki. Tämän mukana tuli kaksi kääpiötä ja kooltaan Duplojen kokoisia ja muotoisia palikoita. Ei mitään hajua kenen valmistama. Lumikkikin on kovin reissussa rähjääntynyt.
Samana jouluna kun sisko sai tämän itse sain Western Barbien ja Kenin. Hyvin loppuunleikitty Barbie onkin jo esitelty, Kenin ostin syksyllä netin kautta uudelleen.

2 kommenttia:

  1. 80-luku oli kyllä niin kultainen. Muistan itse joskus kun kävin kirpparilla se oli täynnä tosi kivoja leluja. Ja tietysti kaikki oli halpaa. Markan lelu on kyllä aivan eri kuin nykyään kirpparihinnat ja viiden euron Barbit. :D

    VastaaPoista
  2. Niinpä. Kuinkahan paljon tuosta kissastakin pitäisi nykyään pulittaa, onhan se "retroa" parhaimmillaan ja niin wanhakin.

    VastaaPoista